Дата публікації: 2018-11-01

ІГРИ-КРИГОЛАМИ ДЛЯ РОБОТИ В КОМАНДІ

Фото: ІГРИ-КРИГОЛАМИ ДЛЯ РОБОТИ В КОМАНДІ

Гра здатна «зняти» з нас звичні ролі, звільнити від стереотипних і шаблонних кліше.

Гра – це спосіб створити та підтримувати атмосферу творчості, вільного та спонтанного «думання», відкритості, щирості, веселощів, задоволення. Адже якщо шукати «відповіді» на завдання, які актуальні для бізнесу за межами звичних і стандартних рішень, та ще й використовуючи потенціал групи, можна знайти справжні «скарби», які принесуть організації значний дохід. Ігри в груповій роботі дорослих прийнято називати «криголамами».

Ділюсь своєю добіркою 17-ти ігор-криголамів.

  1. «Знайди застосування». Об'єднати учасників у команди не більше ніж по 7 осіб. Запропонувати їм знайти якнайбільшу кількість ідей для застосування предмета (зубочистка, пляшка, штопор, склянка тощо). Через 5 хвилин влаштувати змагання. Команди по черзі називають свої ідеї, що не повторюються. Перемагає та, яка назве більшу кількість ідей.

  2. «Що поєднує?». Модифікація попереднього. Запропонувати командам знайти, що поєднує дві різні речі. Наприклад, авторучку і ракету, тлумачний словник і зебру, Діда Мороза та електричку, сонце та матрац тощо.

  3. «Рух ідей». Учасники сідають у коло. Один називає будь-яке слово, той що сидить ліворуч, називає асоціацію на це слово, і так далі по колу. Завдання групи - наприкінці придумати «сценарій», що логічно поєднує перше і останнє слово.

  4. «Обертання ідей». Кожен учасник у колі на одному папірці пише іменник, передає його вліво, і дієслово, передає вправо. Учасники, отримавши два слова, вигадують сенс, який їх поєднує.

  5. «Поліпшувачі». Напишіть 15 іменників на аркушах паперу, покладіть їх у «капелюх» або в будь-яку ємність, витягуйте перше слово, потім друге. Завдання: Як покращити перше за допомогою другого?

  6. «Складіть історію». Почніть історію, сказавши 2-3 фрази, запропонуйте учасникам продовжити по черзі. Умова – одне речення за один раз.

  7. «Знайди протилежності». Назвіть слово, учасники вигадують щонайменше 3 протилежності. Таких слів має бути мінімум таким, як кількість учасників.

  8. «Глобальне завдання». Об'єднайте учасників у групи, запропонувавши їм вирішити глобальні світові проблеми за допомогою випадкових об'єктів у кімнаті. Наприклад, голод у світі, бездомні тощо.

  9. «Малюнки». Запропонуйте учасникам зобразити щось на малюнку (фільм, гру, пісню, компанію, команду, себе, свою діяльність, хід сесії тощо).

  10. «Колір людини». Запропонуйте учасникам визначити, якого кольору могли б бути відомі люди. Нехай пояснять чому саме так.

  11. «Колір настрою». Нехай учасники розкажуть, якого кольору їх настрій і чому.

  12. «Що Ви бачите?». Можна показати учасникам заготовлені заздалегідь намальовані кольорові геометричні фігури та попросити їх індивідуально записати те, що вони бачать. Нехай озвучать, потім зробити ще 3 такі кола: записати та озвучити.

  13. «Імпровізація». Взяти 5 випадкових речей. Покласти у центрі кімнати. Запропонувати учасникам придумати по 3 нестандартні способи їх використання. Зачитувати по черзі без повторів.

  14. «Передай м'ячик». Учасники передають м'яч по колу незвичайним способом, що не повторюється.

  15. «Прогулянка». Вибудувати учасників у дві шеренги. Усередині кожен учасник проходить неповторним способом.

  16. «Шикуйся». Завдання мовчки, не домовляючись, побудуватися всім учасникам у шеренгу чи колону за кольором очей, за роком народження, за кольором волосся, за кольором одягу тощо.

  17. «Незвичайна естафета». Учасники поділяються на дві-три команди. За сигналом ведучого учасники повинні виконувати такі завдання:

  • Бігти трикутником! Але не трикутником, а саме трикутником. Як бігають трикутники?
  • тепер, у інший бік, побігли пунктиром;
  • побігли квадратиками;
  • у косу лінійку;
  • стовпчиком;
  • всмятку і т. п.

Використовуйте криголами для розвитку креативності, згуртування команди та розвитку творчого потенціалу співробітників.